Bakat bullar
Recept på grötbullarna
4dl kall eller ljummen havregrynsgröt
3dl fingervarmt vatten
50g jäst
1tsk salt
13dl vetemjöl
Värm vattnet till ca 37 grader. Häll gröt och vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör tills den löst sig. Blanda i salt och det mesta av vetemjölet.
Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt i ca 45 min.
Sätt ugnen på 225-250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den. Forma till 25 bullar.
Jäs bullarna övertäckta på plåt i ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min, tills bullarna fått fin färg.
Recept på nyttiga bullar
1liter vatten
100g jäst
2msk honung
1dl rapsolja
3tsk salt
1liter vetemjöl
4dl grahamsmjöl
1dl linfrö
2dl vetekli (hade bara havrakli hemma så jag tog det istället)
Värm vattnet fingervarmt.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet, salt, olja och honung.
Tillsätt resten av vattnet och rör ner fullkornsmjölet, rör sedan i vetemjöl tills degen släpper bunkens kanter.
Knåda degen i bunken.
Jäs till dubbel storlek i ca 30 min. (under duk)
Ta upp degen och knåda den. Dela den i två delar och gör en lång "orm" av den.
Skär bitar som är lika stora som ½ knuten hand.
Jäs bullarna under duk medan ugnen värms upp. (250 grader)
Penla över med ägg och strö över havregryn, solroskärnor eller linfrön (det går bra utan med).
Grädda ca 10 minuter i mitten.
Låt svalna under duk.
Tyvärr hinner vi inte komma denna veckan. vi har haft fullt upp hela tiden :D Är ni lediga nånting nästa vecka?
Brukar också baka "grötbullar" på jobbet.
Barnen älskar nybakta bullar!
Kram Mia